Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη και ποια τα συμπτώματα της

Η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Ασπασία Τσιώτα μας αναλύει τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη και ποια τα συμπτώματα της.

Η επιλόχειος κατάθλιψη συχνά θεωρείται διαφορετική από τις υπόλοιπες μορφές κατάθλιψης. Ωστόσο, πλήθος ερευνητικών ευρημάτων δείχνουν ότι δεν υπάρχουν διαφορές ούτε προς τη συμπτωματολογία, ούτε προς τη διάρκεια και την εξέλιξη τους. Η επιλόχειος κατάθλιψη τις περισσότερες φορές έχει ηπιότερα σε ένταση συμπτώματα, όμως είναι ξεκάθαρα μία μορφή κατάθλιψης.

Ως επιλόχειο χαρακτηρίζουμε το επεισόδιο κατάθλιψης που προκύπτει οποιαδήποτε στιγμή μετά τον τοκετό, κυρίως το διάστημα των πρώτων τριών εβδομάδων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο πώς πρόκειται για μια κατάσταση συναισθηματικής δυσφορίας που έχει ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κορυφώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού.

Οι γυναίκες με επιλόχειο βιώνουν έντονα συναισθήματα θλίψης, αγωνίας και αβοηθησίας που δημιουργούν δυσκολίες στην ομαλή καθημερινή λειτουργία τους και επακόλουθα στην φροντίδα του παιδιού.

Η έντονη συναισθηματική δυσφορία, η δυσκολία στο επίπεδο της καθημερινής λειτουργίας, η μη παροχή ικανοποιητικής φροντίδας στο μωρό σε συνδυασμό με μία διάρκεια μεγαλύτερη της μίας εβδομάδας αποτελούν ενδείξεις έναρξης ενός επεισοδίου κατάθλιψης που σχετίζεται με την ανατροπή των ισορροπιών που η απόκτηση ενός παιδιού φέρνει σε παραπάνω από ένα επίπεδα.
Η αντιμετώπιση της επιλόχειου πρέπει να είναι άμεση καθώς έχει τόσο αρνητική επίδραση στην μητέρα όσο και το βρέφος και γενικά σε όλη την οικογένεια.

Σχεδόν μισές από τις γυναίκες που θα εμφανίσουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό, φαίνεται να υποφέρουν από τα ίδια συμπτώματα ακόμη και μετά από διάστημα 5 μηνών. Σύμφωνα με άλλες έρευνες υπάρχει υψηλός κίνδυνος η γυναίκα που πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη να περάσει καταθλιπτικά επεισόδια και στην συνέχεια της ζωής της.

Η επιλόχειος κατάθλιψη έχει αρνητική επίδραση και στην ανάπτυξη του βρέφους. Τα βρέφη μόλις 2 μηνών δείχνουν σημαντικές καθυστερήσεις τόσο στην νοητική, όσο και στη συναισθηματική ανάπτυξη σε σύγκριση με μωρά ίδια ηλικίας των οποίων οι μητέρες δεν πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη.

Ποιος έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει επιλόχειο κατάθλιψη;

Οι γυναίκες που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο συνήθως έχουν ζητήσει από ειδικούς βοήθεια για θέματα που τις απασχολούσαν στο παρελθόν, ενώ αναφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα δυσφορίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με εκείνες που δεν εμφανίζουν επιλόχειο. Επίσης, το στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά μπορεί να οδηγήσει τις μητέρες να εμφανίσουν συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το πλαίσιο των διαπροσωπικών σχέσεων μέσα στο οποίο ζει. Για παράδειγμα η άσχημη αντίληψη που πιθανά μπορεί να έχει με τη δική της μητέρα στην εφηβεία κάνει την γυναίκα ευάλωτη, ενώ η έλλειψη υποστήριξης από τον σύζυγο της αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει καταθλιπτικά επεισόδια.

Αναζητήστε βοήθεια

Αν η μελαγχολία σας έχει διάρκεια μεγαλύτερη των μερικών ημερών αναζητήστε άμεσα βοήθεια σε ειδικούς. Ενημερώστε το γιατρό σας και μιλήστε με τους δικούς σας, ώστε να εξασφαλίσετε την στήριξη και τη σωστή φροντίδα του μωρού.

Της Ασπασίας Τσιώτα
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια
Πατρ. Ιωακείμ 2 (πλησίον Μετρό Περιστερίου ) – 1ος όροφος, Περιστέρι.
2105775255 , 6948574018
site: www.aspasiatsiota.gr
@ [email protected]

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.