Ο σωστός τρόπος απώλειας βάρους

Η Μίαρη Παναγιώτα, πτυχιούχος Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, με εξειδίκευση στα “Eating Disorders”, σου εξηγεί ποιος είναι ο σωστός τρόπος για την απώλεια βάρους κατά τη διάρκεια της δίαιτας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συστήνεται η απώλεια βάρους των 4, το πολύ 5 κιλών το μήνα. Τόσα χρειάζεται ο οργανισμός, ώστε να χάνει μόνο λίπος. Σε περίπτωση απώλειας μεγαλύτερης των 4-5 κιλών ανά μήνα χάνεται μυϊκή μάζα και υγρά τα οποία ο οργανισμός θα ανακτήσει εκ νέου, διότι είναι απαραίτητα για την διατήρηση της ισορροπίας και κατ’ επέκταση της υγείας του.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας διατροφής ενδέχεται το συνολικό σωματικό βάρος να ξεπεράσει το επιτρεπόμενο όριο του ενός κιλού, αυτό οφείλεται στην απότομη αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και στην απώλεια υγρών. Παρόλα αυτά ο κάθε άνθρωπος σημειώνει διαφορετική απώλεια τόσο την πρώτη εβδομάδα όσο και τις επόμενες εβδομάδες, διότι ο οργανισμός του καθενός είναι μοναδικός και έχει την δική του ιδιαίτερη συμπεριφορά.

Τα αποτελέσματα μιας δίαιτας απώλειας βάρους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σας δίνουν την προσωρινή αυτοπεποίθηση του αδύνατου όμως η πραγματικότητα έχει αποδείξει πως οι αυστηρές και ταυτόχρονα γρήγορες δίαιτες έχουν ως συνέπεια τη μείωση του βασικού μεταβολισμού.

Η μείωση του βασικού μεταβολικού ρυθμού έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των θερμίδων συντήρησης και τελικά την επαναπρόσληψη βάρους ενδεχομένως και περισσότερων κιλών απ’ ότι ήσασταν πριν ξεκινήσετε δίαιτα. Επιπλέον ο οργανισμός κάθε φορά που εφαρμόζετε ακατάλληλες μεθόδους διατροφής δημιουργεί αντιστάσεις παρεμβάλλοντας εμπόδια προκειμένου να ανταπεξέλθει στον περιορισμό των θερμίδων και στην δαπάνη ενέργειας. Με αυτόν τον τρόπο κάθε φορά που εφαρμόζετε δίαιτα, η απώλεια βάρους δυσκολεύει περισσότερο και τα κιλά που χάνετε γίνονται όλο και λιγότερα έως καθόλου.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.