Η ρουτίνα σε μια σχέση δεν είναι απαραίτητα κακό

Η ρουτίνα σε μια σχέση δεν είναι απαραίτητα κακό

Γράφει ο Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου Γιάννης Ξηντάρας

Η καθημερινότητα μας έχει πια ως εξής:
Ξυπνάμε. Δουλεύουμε. Τρώμε. Βλέπουμε τηλεόραση. Κοιμόμαστε.
Ξυπνάμε. Δουλεύουμε. Τρώμε. Βλέπουμε τηλεόραση. Κοιμόμαστε. κ.ο.κ
Συνέχεια και αδιάκοπα… η ρουτίνα μας θα πει κάποιος. Για φανταστείτε όμως, να μην υπήρχε η ρουτίνα. Η επανάληψη στη ζωή μας δεν είναι κάτι κακό, είναι μια σταθερότητα, μια βάση. Μας προσφέρει ασφάλεια. Την ρουτίνα πολλοί την κατηγορούν, ακόμα περισσότεροι την επιζητούν. Πρέπει να βρούμε ένα νόημα στο να την «επαναλαμβάνουμε», να βρούμε το νήμα που συνδέει το κάθε πριν με το κάθε μετά.

Πως αλλάζει η ρουτίνα στη συνθήκη «ΞΥΠΝΑΜΕ» –θα πούμε καλημέρα; -θα χαρίσουμε το χαμόγελο μας ή το φιλάκι μας στο σύντροφο μας, στους γονείς μας, στο παιδί μας; – θα ανοίξουμε τα παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας; -θα πάρουμε πρωινό;

Σκεφτείτε τις δύο εικόνες:
Α. ξυπνώ, βαρύς, δύσθυμος, μόνο και μόνο γιατί με περιμένει μία από τα ίδια, προχωρώ στο μισοσκόταδο των κλειστών παντζουριών, φτιάχνω πρωινό, το τρώω βαριεστημένα (αν το κάνω κι αυτό), ντύνομαι, αποχωρώ…
Β. ξυπνάω, ανοίγω να μπει φως και αέρας, ρίχνω λίγο νερό στο πρόσωπό μου, δροσίζομαι, καλημερίζω άπαντες στο σπίτι κι άπαντες τους φιλώ. Φτιάχνω και ένα ωραίο πρωινό και όλοι μαζί καθόμαστε και το απολαμβάνουμε, ντύνομαι και αποχωρώ…

Η δεύτερη εικόνα είναι πιο ιδανική για να ξεκινήσουμε την μέρα μας, να έχουμε δύναμη να ανταπεξέλθουμε στην καθημερινότητα μας. Προσέξτε το μυστικό δεν είναι στο αν θα φάμε πρωινό αλλά στο «μαζί». Στη συντροφιά, στην ασφάλεια της σταθερότητας ότι εγώ και εσύ είμαστε μια ομάδα.
Κάνει καλό, να έχουμε τις στιγμές μας με όλους όσους αγαπάμε!

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος-Σύμβουλος Γάμου στο Περιστέρι, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης “Επαφή”.

Παν. Τσαλδάρη & Σαρανταπόρου (πλησίον Μετρό Περιστερίου), Περιστέρι
2105770353
xidaras.gr

Αδιαφόρησε …για όποιον δεν σε σέβεται

Αδιαφόρησε …για όποιον δεν σε σέβεται

Γράφει ο Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπευτής Γιάννης Ξηντάρας

Αδιαφόρησε, πήγαινε αλλού, κοίτα μπροστά, πρόσεχε τον εαυτό σου… από ότι δεν σου ταιριάζει, από όποιον δεν σε σέβεται. Είτε πρόκειται για ανθρώπους που σε περιβάλλουν είτε πρόκειται για γεγονότα της καθημερινότητας.

Αδιαφόρησε… για αυτόν που δεν σε έχει προτεραιότητα στη ζωή του. Σε έχει δεύτερη ή και τρίτη επιλογή. Δίνει περισσότερο χρόνο στη δουλειά του ή στους φίλους του ή σε κάποιο άλλο άτομο. Δεν υπάρχει λόγος, να σπαταλάς το δικό σου χρόνο για έναν άνθρωπο που δεν σου ανήκει πραγματικά. Σε ένα τέτοιο μοτίβο «σχέσης» ουσιαστικά είσαι μόνος σου. Ποιος ο λόγος να διατηρήσεις αυτή τη σχέση;

Πήγαινε αλλού… δεν χρειάζεται να είσαι εκεί για όσους κοιτούν να σε «βολέψουν» στο πρόγραμμα τους. Πήγαινε σε όσους θέλουν με πολλή χαρά και αγάπη να σε δουν και να πείτε τα νέα σας, να ακούσουν τους προβληματισμούς σου, να χαρούν με τη επιτυχία σου. Δεν χρειάζεται να «παρακαλάς» για να είσαι στη ζωή κάποιου φίλου ή συγγενή ή συναδέλφου ενώ δεν υπάρχει θέση για σένα.

Κοίτα μπροστά… άφησε πίσω σου ό,τι δεν σε αντιπροσωπεύει. Όταν αρχίσεις να νιώθεις πως πιέζεσαι, να μην περνάς καλά και πρέπει να συμβιβαστείς με γεγονότα ή ανθρώπους τότε αποχώρησε. Όταν αρχίσεις να έχεις αμφιβολίες, να χάνεις την ηρεμία σου τότε είναι σημάδι πως κάτι δεν πάει καλά… Μερικοί μπορεί να σε πείσουν πως είσαι υπερβολικός (ίσως γιατί έτσι τους εξυπηρετεί) ή πως κάτι πάει στραβά με σένα τότε να αποχωρείς με το κεφάλι ψηλά και κοίτα μπροστά…

Πρόσεχε τον εαυτό σου… όταν βλέπεις πως αδυνατεί να ανταποκριθεί σε κάποιες καταστάσεις και οδηγείται στα σκοτεινά μονοπάτια του μίσους, του θυμού, της άρνησης και εντέλει της στενοχώριας τότε οφείλεις να δώσεις χρόνο στον ίδιο σου τον εαυτό για να πάρει αποστάσεις, να ανασυγκροτηθεί και σε κατάσταση ηρεμίας να πάρει θέση στο όποιο ζήτημα. Μην ξεχνάς ότι προτεραιότητα είναι πάντα ο εαυτός μας, είναι σκόπιμο να τον προσέχουμε και να τον αγαπάμε. Γιατί αν δεν αγαπήσουμε εμείς τον εαυτό μας… πως περιμένουμε να αγαπηθούμε από τους άλλους;

Συνοψίζοντας, αποχώρησε με το κεφάλι ψηλά όταν διαισθανθείς ότι κάποιος δεν σε σέβεται και δεν σε εκτιμά. Η αποχώρηση δεν χρειάζεται να γίνει με διαπληκτισμούς και έντονες διαμάχες… η ήρεμη απόφαση σου να φύγεις από ότι δεν σου ταιριάζει είναι η απάντηση σου. Να είσαι σίγουρος, πως τα καλύτερα έρχονται…

Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι Ψυχολόγος στο Περιστέρι, απόφοιτος Πανεπιστημίου Αθηνών και Strathclyde University. Μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων και της Ελληνικής Προσωποκεντρικής και Βιωματικής Εταιρείας, επιστημονικός υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή».

Παν. Τσαλδάρη & Σαρανταπόρου (πλησίον Μετρό Περιστερίου), Περιστέρι
2105770353
xidaras.gr

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη και ποια τα συμπτώματα της

Η Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Ασπασία Τσιώτα μας αναλύει τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη και ποια τα συμπτώματα της.

Η επιλόχειος κατάθλιψη συχνά θεωρείται διαφορετική από τις υπόλοιπες μορφές κατάθλιψης. Ωστόσο, πλήθος ερευνητικών ευρημάτων δείχνουν ότι δεν υπάρχουν διαφορές ούτε προς τη συμπτωματολογία, ούτε προς τη διάρκεια και την εξέλιξη τους. Η επιλόχειος κατάθλιψη τις περισσότερες φορές έχει ηπιότερα σε ένταση συμπτώματα, όμως είναι ξεκάθαρα μία μορφή κατάθλιψης.

Ως επιλόχειο χαρακτηρίζουμε το επεισόδιο κατάθλιψης που προκύπτει οποιαδήποτε στιγμή μετά τον τοκετό, κυρίως το διάστημα των πρώτων τριών εβδομάδων, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται το ενδεχόμενο πώς πρόκειται για μια κατάσταση συναισθηματικής δυσφορίας που έχει ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κορυφώνεται μετά τη γέννηση του παιδιού.

Οι γυναίκες με επιλόχειο βιώνουν έντονα συναισθήματα θλίψης, αγωνίας και αβοηθησίας που δημιουργούν δυσκολίες στην ομαλή καθημερινή λειτουργία τους και επακόλουθα στην φροντίδα του παιδιού.

Η έντονη συναισθηματική δυσφορία, η δυσκολία στο επίπεδο της καθημερινής λειτουργίας, η μη παροχή ικανοποιητικής φροντίδας στο μωρό σε συνδυασμό με μία διάρκεια μεγαλύτερη της μίας εβδομάδας αποτελούν ενδείξεις έναρξης ενός επεισοδίου κατάθλιψης που σχετίζεται με την ανατροπή των ισορροπιών που η απόκτηση ενός παιδιού φέρνει σε παραπάνω από ένα επίπεδα.
Η αντιμετώπιση της επιλόχειου πρέπει να είναι άμεση καθώς έχει τόσο αρνητική επίδραση στην μητέρα όσο και το βρέφος και γενικά σε όλη την οικογένεια.

Σχεδόν μισές από τις γυναίκες που θα εμφανίσουν κατάθλιψη μετά τον τοκετό, φαίνεται να υποφέρουν από τα ίδια συμπτώματα ακόμη και μετά από διάστημα 5 μηνών. Σύμφωνα με άλλες έρευνες υπάρχει υψηλός κίνδυνος η γυναίκα που πάσχει από επιλόχειο κατάθλιψη να περάσει καταθλιπτικά επεισόδια και στην συνέχεια της ζωής της.

Η επιλόχειος κατάθλιψη έχει αρνητική επίδραση και στην ανάπτυξη του βρέφους. Τα βρέφη μόλις 2 μηνών δείχνουν σημαντικές καθυστερήσεις τόσο στην νοητική, όσο και στη συναισθηματική ανάπτυξη σε σύγκριση με μωρά ίδια ηλικίας των οποίων οι μητέρες δεν πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη.

Ποιος έχει μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσει επιλόχειο κατάθλιψη;

Οι γυναίκες που εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο συνήθως έχουν ζητήσει από ειδικούς βοήθεια για θέματα που τις απασχολούσαν στο παρελθόν, ενώ αναφέρουν μεγαλύτερα επίπεδα δυσφορίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε σχέση με εκείνες που δεν εμφανίζουν επιλόχειο. Επίσης, το στρες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και μετά μπορεί να οδηγήσει τις μητέρες να εμφανίσουν συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης.

Ένας άλλος παράγοντας είναι το πλαίσιο των διαπροσωπικών σχέσεων μέσα στο οποίο ζει. Για παράδειγμα η άσχημη αντίληψη που πιθανά μπορεί να έχει με τη δική της μητέρα στην εφηβεία κάνει την γυναίκα ευάλωτη, ενώ η έλλειψη υποστήριξης από τον σύζυγο της αυξάνει τις πιθανότητες να εμφανίσει καταθλιπτικά επεισόδια.

Αναζητήστε βοήθεια

Αν η μελαγχολία σας έχει διάρκεια μεγαλύτερη των μερικών ημερών αναζητήστε άμεσα βοήθεια σε ειδικούς. Ενημερώστε το γιατρό σας και μιλήστε με τους δικούς σας, ώστε να εξασφαλίσετε την στήριξη και τη σωστή φροντίδα του μωρού.

Της Ασπασίας Τσιώτα
Ψυχολόγος Ψυχοθεραπεύτρια
Πατρ. Ιωακείμ 2 (πλησίον Μετρό Περιστερίου ) – 1ος όροφος, Περιστέρι.
2105775255 , 6948574018
site: www.aspasiatsiota.gr
@ [email protected]

 

Δωρίζουμε φάρμακα: Το Περιστέρι για όλη την Αττική!

Δωρίζουμε φάρμακα!

Ακόμα και ένα κουτί φαρμάκου μπορεί να κάνει τη διαφορά. Από το πιο απλό μέχρι το πιο σπάνιο μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός συνανθρώπου μας προς το καλύτερο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4.978 φαρμακευτικές ελλείψεις σε 38 κοινωφελείς φορείς της Αττικής. Πίσω από κάθε έλλειψη βρίσκεται ένας άνθρωπος σε ανάγκη που δεν μπορεί να ολοκληρώσει τη θεραπεία του.

Το GIVMED επιδιώκει να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες από αυτές τις ελλείψεις μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα “GIVMED” κάνοντας τη δωρεά φαρμάκων πιο εύκολη και γρήγορη από ποτέ! Γι’ αυτόν τον λόγο ξεκινάει διαδικτυακή εκστρατεία ενημέρωσης (givmed.org/dorea-peristeri) και δράσης στο δήμο Περιστερίου. Σκοπός της εκστρατείας είναι η δωρεά φαρμάκων για την κάλυψη των ελλείψεων των 38 κοινωφελών φορέων που βρίσκονται στο δίκτυο του GIVMED, μέσω της παράδοσης των φαρμάκων σε φορέα που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο του Δήμου Περιστερίου.

Η διαδικασία για εσένα που θέλεις να βοηθήσεις είναι πολύ απλή:

 1. Φτιάχνεις τον GIVMED λογαριασμό σου μέσα από την πλατφόρμα της ιστοσελίδα μας (givmed.org/dorea-peristeri).
 2. Καταχωρείς τα φάρμακα σου πληκτρολογώντας ή σκανάροντας τον 12ψήφιο κάθετο κωδικό που βρίσκεται στο κουτί του φαρμάκου.
 3. Επιλέγεις για άμεση δωρεά το φάρμακα που δεν χρειάζεσαι πλέον και θέλεις να δωρίσεις.
 4. Επιλέγεις τον φορέα που θέλει να φτάσει το φάρμακο σου.
 5. Επιλέγεις “Θέλω να δωρίσω στον φορέα Περιστερίου, ΚΙΠΟΔΑ”.
 6. Επαναλαμβάνεις τη διαδικασία και με τα άλλα φάρμακα που θέλεις να δωρίσεις.
 7. Η ομάδα του GIVMED θα επικοινωνήσει μαζί σου όσο το δυνατόν συντομότερα για να σε ενημερώσει για την εξέλιξη της δωρεάς σου.

 

*Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη και σε mobile εφαρμογή:
Μέσω Android: goo.gl/4QwTsd
Μέσω iOS: goo.gl/2JNrr3

Χορτοφαγία – Σωστή Διατροφή

Η  διαιτολόγος – διατροφολόγος Μαργέλη Αναστασία μας εξηγεί τι είναι η χορτογαφία και τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσουμε προκειμένου να μην εμποδιστεί η πρόσληψη βασικών θρεπτικών συστατικών.

Τα βασικότερα συστατικά της διατροφής που χρειάζεται να ελέγχονται για την επαρκή ποσότητα σε φυτοφαγικές διατροφές είναι η πρωτείνη, ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, η βιταμίνη Β12, τα ω3 λιπαρά οξέα και η βιταμίνη D.

Πρωτείνη

Οι πρωτείνες δομούνται από μικρότερες μονάδες, τα αμινοξέα. Υπάρχουν 8 αμινοξέα που το σώμα μας αδυνατεί να συνθέσει. Αυτά ονομάζονται απαραίτητα και είναι τα εξής: ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, βαλίνη, μεθειονίνη, φαινυλαλανίνη, θρεονίνη και τρυπτοφάνη.

Οι ανάγκες σε πρωτείνη στην μικτή φυτοφαγική διατροφή καλύπτονται κυρίως από τα όσπρια, τα ολικής άλεσης σιτηρά, τους ξηρούς καρπούς, τα γαλακτοκομικά.

Σίδηρος

Οι ανάγκες για σίδηρο στον γενικό ενήλικο πληθυσμό αγγίζουν τα 8-18 mg/ημέρα (άντρες- γυναίκες). Για τους χορτοφάγους ωστόσο η σύσταση για πρόσληψη είναι 1,8 φορές περισσότερο (15-27mg αντίστοιχα), ανάλογα βέβαια και με τον τύπο φυτοφαγίας που ακολουθείται.

Η απορρόφηση του ενισχύεται με την ταυτόχρονη  κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C και με την επάρκεια της βιταμίνης Α.

Η απορρόφηση του μη αιμικού σιδήρου δυσχεραίνεται με την ταυτόχρονη κατανάλωση τροφών  πλούσιων σε ασβέστιο (τυρί, γάλα, γιαούρτι), τσαγιού, καφέ, κακάου, σοκολάτας.

Πηγές μη αιμικού σιδήρου είναι τα όσπρια, τα σπόρια (ειδικά κολοκυθόσπορος και κουκουνάρι) , τα ξερά σύκα, ξερά βερίκοκα, σταφίδες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η μελάσα, τα ψευδοδημητριακά (κινόα, φαγόπυρο, αμάρανθος), η βρώμη, το καστανό ρύζι, τα εμπλουτισμένα δημητριακά.

Ασβέστιο

Οι ανάγκες για ασβέστιο αγγίζουν τα 1000-1200 mg/ημέρα.

Η απορρόφηση ενισχύεται με επαρκή πρόσληψη καλίου από την διατροφή ενώ δυσχεραίνεται με υψηλές  ποσότητες πρωτείνης και αλατιού.

Στο πινακάκι φαίνεται η περιεκτικότητα σε ασβέστιο κάποιων τροφών συνηθισμένων σε φυτοφαγικές διατροφές.

Τρόφιμο (100γρ) Ασβέστιοσε mg Τρόφιμο (100γρ) Ασβέστιοσε mg
Γάλα 120 Σπανάκι ωμό 99
Φέτα ~500 Ξερά σύκα 160
Παρμεζάνα 1200 Λαχανίδα 150
Ένταμ/ Γκούντα 720 Σουσάμι 970
Γραβιέρα/ Κεφαλοτύρι ~1000 Ταχίνι 426
Γιαούρτι παραδοσιακό 200 Μπρόκολο 40
Αμύγδαλα 250 Σαρδέλες χ. κοκαλο 90
Γαύρος με κόκαλο 250 Μελάσα 200

Ψευδάργυρος

Η πρόσληψη φαίνεται να είναι μικρότερη σε φυτοφαγικές διατροφές.

Οι ανάγκες για τον ψευδάργυρο αγγίζουν τα 8-11mg/ημέρα.

Τρόφιμο (100γρ) Ψευδάργυροςσε mg Τρόφιμο (100γρ) Ψευδάργυροςσε mg
Αμύγδαλα 3,2 Κουάκερ 3,3
Αυγό 1,3 Κουκουνάρι 6,5
Γαρίδες 2,5 Σαρδέλες 3
Δημητρικακά 6,7 Σουπιές 1,2
Ηλιόσποροι 5,1 Πεκαν 5,3
Καβούρι 5,6 Καστανό ρύζι 1,8
Κακάο 6,9 Φασόλια 3

Καλές πηγές είναι επίσης τα ξερά σύκα και τα μανιτάρια.

Βιταμίνη Β12

Οι ανάγκες για την βιταμίνη B12 αγγίζουν τα 2,4μg/ημέρα.

Οι ανάγκες σε μία χορτοφαγική διατροφή καλύπτονται από τα ψάρια, τα θαλασσινά, λίγο τα αυγά και τα τυριά και σε vegan διατροφές από τρόφιμα εμπλουτισμένα με Β12. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα προιόντα που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι/ κεφίρ), τα φύκια, η σπιρουλίνα ενώ έχουν ποσότητες βιταμίνης Β12  δεν είναι σε μορφή καλά αξιοποιήσιμη από τον οργανισμό.

Ο έλεγχος της επάρκειας της βιταμίνης καλό είναι να γίνεται όχι με βάση την τιμή της βιταμίνης στο αίμα αλλά με τα επίπεδα ομοκυστεινης και άλλων ειδικών δεικτών.

Στο πινακάκι φαίνεται η περιεκτικότητα σε Β12 κάποιων τροφών.

Τρόφιμο (100γρ) Β12 σε μg
Σαρδέλες σε λάδι 8,9
Τόνος σε νερό 2,5
Σολομός 3-5
Γιαούρτι 2% 0,5
Τυρί cottage 0,5
Τυρί gooda 1,5
Κεφίρ 0,29
Γάλα αμυγδάλου 1,25
Εμπλουτισμένα δημητριακά 19
Αυγό (1 τμχ) 0,5

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D σε μια μικτή χορτοφαγική διατροφή βρίσκεται κυρίως στα αυγά, τα ψάρια, το βούτυρο και το εμπλουτισμένο γάλα.

Σε χώρες με ηλιοφάνεια η σύνθεση της βιταμίνης επιτελείται στο δέρμα με την επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας  με πρόδρομη ουσία την χοληστερόλη. Ωστόσο παρόλο που στην Ελλάδα υπάρχει ηλιοφάνεια παρατηρείται όλο και αυξανόμενο ποσοστό έλλειψης/ ανεπάρκειας σε αυτή τη βιταμίνη στον γενικό πληθυσμό.

ω3 λιπαρά οξέα

Η ανάγκη σε ω3 λιπαρά οξέα σε διαιτολόγια που περιλαμβάνουν ψάρια και θαλασσινά καλύπτεται πλήρως. Σε vegan διατροφές ωστόσο είναι απαραίτητα η συχνή κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ALA, DHA και EPA ή η λήψη συμπληρώματας.

Πηγές ALA (κατά σειρά περιεκτικότητας) : λινέλαιο, λιναρόσπορος, σπόροι chia, σπόροι κάνναβης, σόγια και προιόντα της, καρύδια

Πηγές DHA, EPA (κατά σειρά περιεκτικότητας): λιπαρά ψάρια, θαλασσινά, φύκια

Νιασίνη

Οι ανάγκες σε νιασίνη ανέρχονται στα 14-16mg την ημέρα.

Καλές διαιτητικές πηγές είναι όλα τα πλούσια σε πρωτεινη τρόφιμα. Σε μια φυτοφαγική διατροφή οι ανάγκες  καλύπτονται από τα γαλακτοκομικά, τα αυγά, τους ξηρούς καρπούς (και τα ψάρια)

Της Μαργέλη Αναστασίας
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Χρυσοστόμου Σμύρνης 16 (Μετρό Περιστέρι), Περιστέρι
Τηλ. 2105722262
site: www.dietitan.gr

Αποκτήστε λαμπερό χαμόγελο: Δείτε με ποιούς τρόπους, της οδοντιάτρου Κληρονόμου Ιωάννα

Ποιός δεν θέλει να έχει λαμπερό χαμόγελο;

Η χειρουργός, οδοντίατρος Κληρονόμου Ιωάννα μας εξηγεί με ποιούς τρόπους μπορούμε να βελτιώσουμε το χαμογελό σας.

Θέλετε να βελτιώσετε το χαμόγελό σας;

Δείτε τι μπορούν να κάνουν τα σιδεράκια δοντιών, οι στεφάνες (θήκες), οι όψεις, η λεύκανση, οι οδοντιατρικές γέφυρες, τα οδοντικά εμφυτεύματα και το «λίφτινγκ» ούλων για το χαμόγελό σας! Στο Άρθρο αυτό θα δείτε φωτογραφίες περιστατικών από Aισθητικη οδοντιατρικη πριν και μετα την αποκατάσταση.

Bonding

bonding

Το bonding είναι μια διαδικασία στην οποία χρησιμοποιώντας το
επιθυμητό χρώμα σύνθετης ρητίνης τα δόντια μας αποκτούν το σχήμα και το χρώμα που πάντα  επιθυμούσαμε. Θεωρείτε ο πιο εύκολος και οικονομικός τρόπος για να αλλάξουμε το χαμόγελό μας. Με το bonding μπορούμε να διορθώσουμε μικρά σπασίματα στα δόντια μας, να μειώσουμε τα  κενά ανάμεσά τους, να καλύψουμε δυσχρωμίες και να διορθώσουμε το σχήμα τους.
Όψεις

όψεις

Οι όψεις είναι λεπτές φλύδες υλικού (πορσελάνη ή ρητίνη) οι οποίες τοποθετούνται στην προστομιακή επιφάνεια των δοντιών. Συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και έτσι μπορούμε με συντηρητικό τρόπο (σε σχέση με της θήκες) να αλλάξουμε το σχήμα, το χρώμα και το μέγεθος των δοντιών μας. Η διαδικασία όμως αυτή δεν είναι αναστρέψιμη.
Θήκες ή στεφάνες

θήκες

Η θήκη είναι ουσιαστικά μια καλύπτρα ολικής κάλυψης που τοποθετείται σε
ένα κατεστραμένο ή αδύναμο δόντι με σκοπό να βελτιώσει το σχήμα του, το μέγεθός του και την εμφάνισή του. Οι θήκες κατασκευάζονται  είτε από μέταλλο και πορσελάνη είτε εξ´ ολοκλήρου από πορσελάνη. Για να κατασκευαστεί η θήκη το δόντι θα πρέπει να εκτροχιστεί σε αρκετό βαθμό έτσι ώστε να μειωθεί αρκετά σε μέγεθος.
Σιδεράκια

σιδεράκια

Τα σιδεράκια μπορούν να βελτιώσουν χαμόγελα με δόντια πεταχτά η με δόντια με συστροφή. Ασκώντας σταθερή πίεση στα δόντια μπορούν αργά αλλά σταθερά να ευθυγραμμίσουν όλα τα δόντια και να μας προσφέρουν ένα όμορφο χαμόγελο γεμάτο υγεία.

Λεύκανση δοντιών

λεύκανση

Ποιός δε θέλει ένα λευκό και φωτεινό χαμόγελο; Υπάρχουν πολλοί
τρόποι λεύκανσης των δοντιών από τη χρήση λευκαντικής οδοντόκρεμας μέχρι την επαγγελματική λεύκανση που μόνο ο οδοντίατρός σας μπορεί να εκτελέσει. Ιδανικά, η λεύκανση θα πρέπει να γίνεται σε υγιή, καθαρά και χωρίς τερηδόνες δόντια. Συμβουλευτείτε τον οδοντίατρό σας για τους τρόπους λεύκανσης και τα πιθανά αποτελέσματά τους.
Λευκά σφραγίσματα

λευκά-σφραγί

Όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στην αντικατάσταση των μαύρων σφραγισμάτων με λευκά. Ο λόγος είναι συνήθως αισθητικής  φύσεως  και σπανιότερα επειδή ανηςυχούν  για την ακεραιότητα των ασημένιων σφραγισμάτων.

«Λίφτινγκ» ούλων

λιφτινγκ-ουλων

Αυτή η διαδικασία μπορεί να βελτιώσει την εικόνα ενός ουλικού χαμόγελου
στο οποίο τα δόντια φαίνονται κοντά και η γραμμή των ούλων είναι ανομοιόμορφη. Μικρό μέρος του ουλικού ιστού αφαιρείται με τέτοιο τρόπο ώστε να εκτεθεί περισσότερο δόντι. Αυτή η διαδικασία μπορεί να επιτελεστεί σε ένα ή περισσότερα δόντια και να μας χαρίσει ένα ομοιόμορφο και αρμονικό χαμόγελο.
Οδοντικά εμφυτεύματα

οδοντικά-εμφυτεύματα

Εκατομμύρια ανθρώπων έχουν χάσει τουλάχιστον ένα δόντι λόγω τερηδόνας ή κάποιας νόσου των ούλων. Τα εμφυτεύματα (υποκαθιστούν τις ρίζες των δοντιών και είναι φτιαγμένα από τιτάνιο) παρέχουν σταθερές και μόνιμες λύσεις.

Ολικό Makeover χαμόγελου!

make-over

Ο συνδυασμός όλων  των παραπάνω τεχνικών –και πολλών άλλων ακόμα- μπορούν να μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε το χαμόγελο που πάντα ονειρευόμασταν. Η παρακάτω φωτογραφία αποτελεί ένα απλό παράδειγμα. Ενώ η  αισθητική οδοντιατρική μπορεί να πετύχει  εντυπωσιακές αλλαγές στο πρόςωπό μας και το χαμόγελό μας θα πρέπει το σχέδιο θεραπείας να καταρτίζεται με ιδιαίτερη προςοχή και προνόηση.oliko makeover xamogelou prin kai meta fotografia

Της Κληρονόμου Ιωάννας,
Χειρουργός – Οδοντίατρος

Klironomou Ioanna,DDS – Dental Clinic in Piraeus
Λεωφόρος Ηρώων Πολυτεχνείου 69 Πειραιάς 185 36
Τηλ: +302104522863
site: www.klironomou.gr

Σαλάτα: Θερμιδική βόμβα ή ελαφρή σνακ;

H σαλάτα μπορεί να αποτελέσει μια καλή και ελαφριά επιλογή; Ιδού το ερώτημα!

Η Ηλιάνα Ηλιοπούλου, ΜSc Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, μας εξηγεί πως η σαλάτα μπορεί να αποτελέσει μια θερμιδική βόμβα αντί για ένα light γεύμα και τι πρέπει να προσέξουμε για να αποφύγουμε τις επιπλέον θερμιδες.

Λίγο πολύ όλοι μας έχουμε στραφεί σε αυτές όταν θέλουμε να προσέξουμε τη διατροφή μας και βρεθούμε σε κάποιο εστιατόριο. Όμως είναι όντως light και αν όχι πως θα μπορούσαμε να τις τροποποιήσουμε ποιοτικά χωρίς να πειράξουμε πολύ τη γεύση τους;

Σαλάτα Καίσαρα:

 • κοτόπουλο σε κύβους
 • ½ μαρούλι
 • κρουτόνς με γεύση σκόρδο
 • 2 κ. σούπας παρμεζάνα τριμμένη
 • 2 κ. σούπας καλαμπόκι
 • ~2 φέτες μπέικον
 • Λίγο Αλάτι – πιπέρι
 • Αυθεντική σως Καίσαρα (με αντζούγιες, σκόρδο, ελαιόλαδο, μαγιονέζα, λεμόνι, μαϊντανό)

Η παραπάνω σαλάτα του Καίσαρα που επιδέχεται βέβαια παραλλαγές, σε μια γενναία ποσότητα μπορεί να φτάσει και τις 750-800 θερμίδες. Εναλλακτικοί τρόποι να μειωθούν οι θερμίδες αυτές είναι να προτιμήσουμε:

 1. Κοτόπουλο ψητό και όχι τηγανητό
 2. Να αντικαταστήσουμε τα κρουτόνς που είναι τηγανητά με ½ πίττα ολικής άλεσης ψημένη στη σχάρα και κομμένη σε μικρά κομμάτια
 3. Να παραλείψουμε εντελώς το μπέικον
 4. Να αντικαταστήσουμε το τυρί με ένα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά
 5. Να φτιάξουμε μια ελαφριά σως με βάση το γιαούρτι-λεμόνι-ξύδι-μουστάρδα-βασιλικό-αλατοπίπερο

Η παραπάνω παραλλαγή θα μας γλιτώσει τουλάχιστον 250-300θερμίδες και κυρίως από λίπος, οπότε η σαλάτα μας μπορεί να φτάσει τις 450-500 θερμίδες.

 

Ευεργετική δράση και «κέρδος» σε θερμιδικό περιεχόμενο από αλλαγές:

 1. Στην παραπάνω σαλάτα θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε το μπείκον που είναι πηγή κορεσμένων λιπαρών οξέων και πολύ πλούσιο σε νάτριο με άπαχη γαλοπούλα καπνιστή η οποία είναι πολύ χαμηλή σε λιπαρά. Αν σκεφτούμε ότι 3 φέτες μπέικον αποδίδουν περίπου 250 θερμίδες ενώ 3 φέτες γαλοπούλας περίπου 130 θερμίδες έχουμε αμέσως ένα κέρδος 120 θερμίδες στο πιάτο μας.
 2. Μια άλλη πρόταση είναι να αντικαταστήσουμε τα κρουτόνς, που είναι ουσιαστικά τηγανισμένο ψωμί πλούσιο σε λίπος και αλάτι, και αποδίδουν περίπου 150 θερμίδες σε 2 κ. σούπας, με ½ πίττα ελληνική για σουβλάκι ψημένη και κομμένη σε κομματάκια. Αυτή έχει μόλις 80 θερμίδες και αν είναι ολικής άλεσης, δηλαδή πλούσια σε φυτικές ίνες, θα βοηθήσει στην καλύτερη αίσθηση κορεσμού και στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου εξαιτίας των φυτικών ινών της.

 

Σαλάτα Σεφ:

 • μαρούλι
 • ντομάτα
 • ½ αγγούρι σε ροδέλες
 • πιπεριά
 • 2 αυγά βραστά
 • Τυρί γκούντα ή αντίστοιχο υψηλό σε λιπαρά
 • Ζαμπόν κομμένο σε κύβους
 • Αυθεντική σως σεφ: μαγιονέζα, κέτσαπ, μουστάρδα και ξίδι

Η παραπάνω αυθεντική συνταγή μπορεί να αγγίξει τις 650-700 θερμίδες, ανάλογα με τη σως, το ζαμπόν και το τυρί, ενώ η σος σκέτη μπορεί να αποδίδει μέχρι και 150 θερμίδες.  Εναλλακτικοί τρόποι να μειωθούν οι θερμίδες αυτές είναι να προτιμήσουμε:

 1. Να αντικαταστήσουμε το τυρί γκούντα με ένα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά
 2. Να αντικαταστήσουμε το ζαμπόν με φιλέτο γαλοπούλας
 3. Να φτιάξουμε μια πιο ελαφριά σως, χρησιμοποιώντας γιαούρτι ξανά αντί για μαγιονέζα

Με τον τρόπο αυτό η σαλάτα μπορεί να μειωθεί έως και 300 θερμίδες, φτάνοντας περίπου τις 400 θερμίδες.

 

Ευεργετική δράση και «κέρδος» σε θερμιδικό περιεχόμενο από αλλαγές:

 1. Η πρώτη αλλαγή θα ήταν η αντικατάσταση του ντρέσιγκ με βάση τη μαγιονέζα με ένα άλλο με βάση το γιαούρτι. Η μαγιονέζα έχει περίπου 150 θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας και είναι πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά και σε χοληστερόλη, ενώ το γιαούρτι μας δίνει περίπου 60θερμίδες ανά κουταλιά της σούπας με ελάχιστο λίπος και επιπλέον πολλές μελέτες υποστηρίζουν την ευεργετική δράση των γαλακτοκομικών στην πρόκληση της αίσθησης κορεσμού αλλά και στην απώλεια ενδοσπλαχνικού λίπους, δηλαδή λίπους από την περιοχή της κοιλιάς που είναι και το επικίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
 2. Η δεύτερη αλλαγή θα ήταν να αντικαταστήσουμε το κίτρινο τυρί πλούσιο σε λιπαρά τύπου γκούντα που αγγίζει τα 40-45% και έχει περίπου 450 θερμίδες ανά 100γρ, με ένα κίτρινο τυρί χαμηλών λιπαρών που μπορεί να αποδώσει στα ίδια γραμμάρια περίπου 250 θερμίδες και έτσι να έχουμε άμεσο ενεργειακό κέρδος 200 θερμίδες.

Σαλάτα Ντάκος:

 • Παξιμάδι κριθαρένιο
 • Ντομάτα
 • Ελαιόλαδο
 • Φέτα
 • Ρίγανη
 • Κάπαρη

Η κλασσική παραδοσιακή συνταγή μπορεί να αποδώσει έως και 700 θερμίδες αποτελώντας όμως ένα ισορροπημένο γεύμα, καθώς περιέχει όλες τις ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών (λίπη, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες), καθώς επίσης φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά ασβέστιο και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα. Εναλλακτικοί τρόποι να μειωθούν οι θερμίδες αυτές είναι να προτιμήσουμε:

 1. Να προτιμήσουμε κριθαρένιο παξιμάδι (έχει τα λιγότερα λιπαρά)
 2. Να προσέξουμε την ποσότητα του παξιμαδιού (όχι πάνω από 50γρ που αντιστοιχούν σε περίπου 3 φέτες ψωμί δλδ 250 θερμίδες)
 3. Να μειώσουμε την ποσότητα του ελαιολάδου στο μισό (1 κουταλιά της σούπας)
 4. Να αντικαταστήσουμε την φέτα με λευκό τυρί τύπου φέτα χαμηλών λιπαρών ή τυρί cottage ή ανθότυρο

 

Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να μειώσουμε κατά 250 θερμίδες το πιάτο μας και έτσι ο ντάκος μας να φτάσει τις 450 θερμίδες.

 

Ευεργετική δράση και «κέρδος» σε θερμιδικό περιεχόμενο από αλλαγές:

 1. Η πρώτη μας αλλαγή θα ήταν η αντικατάσταση της φέτας με 22-25% με ένα άλλο τυρί που ταιριάζει στον ντάκο και θα μας εξασφαλίσει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά. Όπως είναι το κατίκι 10%, το ανθότυρο 14% ή ακόμα και το cottage cheese 2-4%. Έτσι αν πχ βάζαμε ανθότυρο αντί για την φέτα θα γλιτώναμε τουλάχιστον 100θερμίδες, αναλόγως την μερίδα.
 2. Το παξιμάδι επίσης έχει πολύ σημασία. Προτιμήστε ένα παξιμάδι πλούσιο σε φυτικές ίνες ώστε να ενισχύσετε την αίσθηση του κορεσμού, να βοηθήσετε στην λειτουργία του εντέρου και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι φυτικές ίνες επίσης από τα προϊόντα ολικής άλεσης, μειώνουν τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης και βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της στο αίμα.

Πράσινη σαλάτα με καρύδια:

 • Σπανάκι,
 • Ρόκα
 • 1κγλυκού Κουκουνάρι
 • 30γρ καρύδια
 • 1-2 κ. γλυκού Ρόδι
 • 1 κ. γλυκού αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες)
 • 2 κ. σούπας Παρμεζάνα
 • Σως: Ελαιόλαδο – Μπαλσάμικο – Μέλι

Η παραπάνω σαλάτα μπορεί να φτάσει μέχρι και 700 θερμίδες. Ωστόσο οι θερμίδες αυτές προέρχονται από καλές πηγές, καθότι δεν περιέχει τίποτα τηγανητό. Θέλει μόνο προσοχή στα εξής:

 1. στην προσθήκη ξηρών καρπών καθώς και τα καρύδια και τα κουκουνάρια έχουν αρκετές θερμίδες (περίπου 700 θερμίδες ανά 100γρ)
 2. στα αποξηραμένα φρούτα, προτιμείστε εκείνα που δεν έχουν έξτρα προσθήκη ζάχαρης
 3. προσέξτε την ποσότητα του dressing καθώς και το ελαιόλαδο δίνει 150 θερμίδες ανά κουταλιά.
 4. Αντικαταστήστε το τυρί με ένα κίτρινο τυρί χαμηλό σε λιπαρά

Αν οι μερίδες είναι πιο συγκρατημένες μαζί με όλες τις υπόλοιπες αλλαγές μπορούμε να γλιτώσουμε 200 θερμίδες.

Ευεργετική δράση και «κέρδος» σε θερμιδικό περιεχόμενο από αλλαγές:

 1. Η σαλάτα αυτή είναι εξαιρετική ως προς την ωφελιμότητα της. Περιέχει καρύδια που περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί. Τα ω3 λιπαρά οξέα, σύμφωνα με έρευνες έχει βρεθεί ότι προστατεύουν τον οργανισμό από καρδιαγγειακές παθήσεις.
 2. Περιέχει κουκουνάρια τα οποία επίσης εντάσσονται στους ξηρούς καρπούς και ενισχύουν κι αυτά την προστασία έναντι των καρδιαγγειακών, αλλά παράλληλα έχουν και αντιγηραντική δράση καθώς επίσης μελέτες υποστηρίζουν ότι τα λιπαρά οξέα τους μπορεί και να βοηθούν στην καταστολή της πείνας.
 3. Περιέχει σταφίδες, πλούσιες στο ισχυρό αντιοξειδωτικό τη ρεσβερατρόλη. Η δράση της είναι γνωστή στην προστασία των αγγείων και της καρδιάς.
 4. Στην συγκεκριμένη σαλάτα η πρόταση μας είναι η προσοχή στις μερίδες και στις ποσότητες των υλικών. Τα καρύδια και τα κουκουνάρια έχουν περίπου 350 θερμίδες στα 50γρ έκαστο περίπου, οπότε ας περιοριστούμε σε 5-10 καρύδια και αντίστοιχα 1 κ. γλυκού κουκουνάρι.
 5. Τέλος, το ελαιόλαδο που αποτελεί εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, όπως και το μέλι, είναι μια εξαιρετική σως σε σύγκριση με μια αντίστοιχη με βάση τη μαγιονέζα που θα μπορούσε να υπάρχει. Όμως ας περιοριστούμε στην 1 κ.σούπας λάδι που αποδίδει 150 θερμίδες και 1 κ. γλυκού μέλι 20 θερμίδες, διαφορετικά η σως θα επιβαρύνει με αρκετές θερμίδες τη σαλάτα μας.

 

Της Ηλιοπούλου Ηλιάνας
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc.,
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών,
Μεταπτυχιακό Κλινικής Διαιτολογίας Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου,
Επιστημονική συνεργάτης medNutrition.gr
Τηλ: 210 5011738
Κιν
:  697 6171 176
email:
[email protected]
site: www.diet-and-health.gr

 

Πώς θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει δυσλεξία;

H παιδοψυχίατρος – ψυχοθεραπεύτρια Τριανταφυλλιά Γαροφαλάκη μας εξηγεί πως θα καταλάβουμε αν το παιδί μας έχει δυσλεξία και ποιά είναι τα συμπτώματα. Ακόμα υποδεικνύει με ποιό τρόπο πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς.

Πότε εμφανίζεται η δυσλεξία; Ποια είναι τα συμπτώματα;

Η δυσλεξία ειναι μια μαθησιακή Διαταραχή που εκδηλώνεται από τα πρώτα χρόνια του σχολείου. Από τα μέσα της Β´ δημοτικού μπορεί να γίνει επίσημη διάγνωση από τα πιστοποιημένα κέντρα του Υπουργείου Παιδείας. Ήδη μετά τα μέσα της Α δημοτικού ορισμένα παιδιά δυσκολεύονται να αποκωδικοποιήσουν τις λέξεις.

Έχει διαφανεί ότι η βάση της δυσλεξίας είναι οι φωνολογικές δυσκολίες όπου τα παιδιά δεν μπορούν να αυτοματοποιήσουν τους ήχους που έχει κάθε γράμμα και τους συνδυασμούς τους με άλλα γράμματα, ώστε να μπορούν να αναγνωρίσουν μια λέξη. Ενώ τα περισσότερα παιδιά διαβάζουν μετά τα Χριστούγεννα της Ά Δημοτικού κάποια υστερούν πολύ, παραλείπουν γράμματα. Η κατανόηση όμως, μπορεί να είναι καλή καθώς αφορά άλλες λειτουργίες του εγκεφάλου .

Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς;  Ποια είναι τα συνηθέστερα λάθη που κάνουν;

Με έγκαιρη και σωστή παρέμβαση από εξειδικευμένους ειδικούς παιδαγωγούς μπορεί να υπάρχει μεγάλη βελτίωση στις σχολικές επιδόσεις, αλλά σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα. Η οικογένεια πρέπει να συμπαραστέκεται στο παιδί, να μην το κατηγορεί και να μην ταυτίζει την αξία του παιδιού με τις σχολικές του επιδόσεις.

Πρέπει οι γονείς να ενισχύουν και να ενθαρρύνουν τα ταλέντα του παιδιού να το ενισχύουν και να το επιβραβεύουν. Πολλοί γονείς αφιερώνουν όλη την μέρα στο διάβασμα του παιδιού, δυσανασχετούν και φωνάζουν ή ακόμα και χτυπούν τα παιδιά τους. Συχνά, τα παιδιά με δυσλεξία η άλλες μαθησιακές δυσκολίες έχουν που χαμηλή αυτοπεποίθηση η οποία είναι δύσκολο να ανατραπεί τα επόμενα χρόνια.

Υπάρχουν εκπαιδευτικές ρυθμίσεις για άτομα με δυσλεξία;

Έχουν ψηφιστεί νόμοι που αναγνωρίζουν τα παιδιά με δυσλεξία ως άτομα με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που έχουν δικαίωμα στην συμμετοχή σε τάξεις ένταξης, να έχουν μειωμένη ύλη, μεγαλύτερη ελαστικότητα και προφορική εξέταση μετά το Γυμνάσιο.

Ομοίως υπάρχουν και ρυθμίσεις και για άλλες μαθησιακές δυσκολίες όπως η δυσγραφία,  δυσαριθμησία, οι διαταραχές σε αντίληψη και έκφραση (δυσφασία). Αυτές οι διαταραχές  πολλές φορές συνυπάρχουν και προκαλούν διαταραχές στην συγκέντρωση και την προσοχή, ελλείμματα στην άρθρωση του λόγου.

Από την άλλη μεριά, όμως, έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα εκμετάλλευσης των παροχών στα παιδιά με δυσλεξία με συνέπεια να έχουν δοθεί πολλά πλαστά πιστοποιητικά σε παιδιά χωρίς μαθησιακές διαταραχές. Το υπουργείο Παιδείας έχει γίνει πολύ πιο αυστηρό στην χορήγηση τέτοιων πιστοποιητικών.

Της Τριανταφυλλιάς Γαροφαλάκη, Παιδοψυχιάτρου – Ψυχοθεραπεύτριας
Αγ. Φανουρίου 11 (είσοδος από Δημακοπούλου), Ίλιον
Τηλ.  2105759476
Email: [email protected]
www.garofalakid.grd

Γιατί αξίζει να κάνεις Πάσχα στην Κέρκυρα απο το Imagination travel

kerkpaxa

Το Imagination Travel μας εξηγεί γιατί αξίζει να κάνεις Πάσχα στον top ελληνικό προορισμό την Κέρκυρα.

Ένα ταξίδι στην Κέρκυρα είναι πάντα “must go” αλλά ειδικά το Πάσχα υπάρχουν πολλοί λόγοι για να περάσει εκεί μια οικογένεια ή ένα ζευγάρι τις πασχαλινές τους διακοπές όπως…

 • Για μια βόλτα στο ιστορικό κέντρο με τα μεσαιωνικά φρούρια.
 • Για τις κορυφαίες θρησκευτικές εκδηλώσεις με το κατανυκτικό κλίμα και τα πολύ ξεχωριστά έθιμα!
 • Για την παλιά πόλη που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.
 • Για τις «παγκοσμίως γνωστές» φιλαρμονικές της Κέρκυρας που συνοδεύουν τους επιταφίους.
 • Για να δούμε από κοντά το έθιμο του σεισμού στον Ιερό Ναό Υ.Θ Φανερωμένης (Παναγία των ξένων) στην Πλακάδα του Αγίου.
 • Για την Πρώτη Ανάσταση και την ρίψη των «μπότηδων»! Τα γνωστά κανάτια!
 • Για να δοκιμάσουμε γαστρονομικές απολαύσεις όπως παστιτσάδα, σοφρίτο, σαβόρο, μπουρδέτο, τα τσιλίχουρδα, κουμ-κουάτ, μάντολες και πολλά ακόμη!

Πακέτα διακοπών για το Πάσχα σε πολύ καλές τιμές θα δείτε ΕΔΩ

pasxke

Just for Info!

Στην Κέρκυρα πάτε από Ηγουμενίτσα. Τα φεριμπότ που συνδέουν την Κέρκυρα με την Ηγουμενίτσα και αντίθετα αναχωρούν όλες τις μέρες κάθε ώρα.

Υπάρχουν 3 είδη φεριμπότ:

– Ανοιχτά: δεν αναχωρούν με κακοκαιρία και το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα και 45 λεπτά

– Κλειστά: αναχωρούν κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, είναι πιο μεγάλα με

καλυμμένο παρκινγκ και το ταξίδι διαρκεί 1 ώρα και 10 λεπτά

– Δελφίνια: καλύπτουν το ταξίδι μόνο σε 40 λεπτά.

Η τιμή που θα πληρώσετε είναι 11€ το κάθε άτομο να πάει και 5,50€ (-50% δηλαδή) για να επιστρέψει αρκεί να τα εκδώσει ταυτόχρονα! Για το αυτοκίνητο 40€ και 20€ η επιστροφή αντίστοιχα. Μπορείτε να τα εκδώσετε μόνο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας.

Από το Imagination Travel
Σαρανταπόρου 48, (Σταθμός Μετρό Περιστέρι) , Περιστέρι
Τηλ.  2105775777
@ [email protected]
www.i-travel.gr

Αυτισμός και θεραπευτική αντιμετώπιση

autism

Η Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια  Τόνια Ζαφείρη μας εξηγεί τι είναι ο αυτισμός και ποιά η θεραπευτική του αντιμετώπιση.

Ο αυτισμός είναι μια διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ελλείμματα στην κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία και από επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Υπολογίζεται ότι 2 στα 1000 άτομα διαγιγνώσκονται με αυτισμό, ενώ είναι πιο συχνός στα αγόρια.

Σύμφωνα με το διαγνωστικό σύστημα ταξινόμησης στην ψυχιατρική ένα άτομο για να διαγνωστεί με αυτισμό πρέπει να πληρεί συγκεκριμένο αριθμό από τα παρακάτω διαγνωστικά κριτήρια:

Το σύνολο έξι (ή περισσοτέρων) συμπτωμάτων από τις 3 ομάδες, από τα οποία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο από την ομάδα 1, ένα από την ομάδα 2 και ένα από την ομάδα 3.

ΟΜΑΔΑ 1η

Ποιοτική έκπτωση στην κοινωνική συναλλαγή, όπως εκδηλώνεται με τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα:

α) έκδηλη έκπτωση στη χρησιμοποίηση πολλών εξωλεκτικών συμπεριφορών, όπως η βλεμματική επαφή, η έκφραση του προσώπου, η στάση του σώματος και οι χειρονομίες για τη ρύθμιση της κοινωνικής συναλλαγής β) αποτυχία στην ανάπτυξη ανάλογων με το αναπτυξιακό επίπεδο σχέσεων με συνομήλικους γ) έλλειψη αυθόρμητης επιδίωξης συμμετοχής σε απολαύσεις, ενδιαφέροντα ή επιτεύγματα με άλλους ανθρώπους δ) έλλειψη κοινωνικής ή συγκινησιακής αμοιβαιότητας.

ΟΜΑΔΑ 2η

Ποιοτικές εκπτώσεις στην επικοινωνία, όπως εκδηλώνονται με τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

α) καθυστέρηση ή ολική έλλειψη της ανάπτυξης της ομιλούμενης γλώσσας β) σε άτομα με επαρκή ομιλία, έκδηλη έκπτωση της ικανότητας να αρχίσουν ή να διατηρήσουν μία συζήτηση με άλλους γ) στερεότυπη και επαναληπτική χρήση της γλώσσας δ) έλλειψη αυθόρμητου παιχνιδιού με παίξιμο ρόλων ή κοινωνική μίμηση, ανάλογου με το αναπτυξιακό επίπεδο.

ΟΜΑΔΑ 3η

Περιορισμένα, επαναληπτικά και στερεότυπα πρότυπα συμπεριφοράς, ενδιαφερόντων και δραστηριοτήτων, όπως εκδηλώνονται με τουλάχιστον ένα από τα ακόλουθα:

α) ενασχόληση με στερεότυπα και περιορισμένα πρότυπα ενδιαφέροντος β) εμφανώς άκαμπτη εμμονή σε ειδικές, μη λειτουργικές συνήθειες ή τελετουργίες γ) στερεότυποι και επαναληπτικοί κινητικοί μανιερισμοί (π.χ. χτυπήματα των χεριών) δ) επίμονη ενασχόληση με τμήματα αντικειμένων.

Εφαρμόζονται αρκετές θεραπευτικές μέθοδοι σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αυτισμό, ωστόσο επιστημονικές έρευνες επισημαίνουν θεραπευτικά αποτελέσματα σε θεραπείες συμπεριφοράς (ABA) και δομημένης εκπαίδευσης.

Η θεραπεία των ατόμων με αυτισμό αποτελείται κυρίως από ψυχοπαιδαγωγικά προγράμματα και εστιάζεται στην αύξηση της λειτουργικότητάς τους στην καθημερινότητα (σχολείο, οικογένεια, εργασία) και στην ομαλή ένταξη στο κοινωνικό πλαίσιο. Συνήθως αποτελεί μια δύσκολη διαδικασία καθώς οι αυτιστικοί δε θέλουν να ασχοληθούν με δραστηριότητες πέραν αυτών που οι ίδιοι έχουν επιλέξει. Αρκετές φορές ανταποκρίνονται σε θεραπείες συμπεριφορισμού (κάνουν αυτό που υποδεικνύει ο θεραπευτής παίρνοντας ως αντάλλαγμα κάτι αγαπημένο) αλλά δε γενικεύουν (δεν ανταποκρίνονται με τον ίδιο τρόπο όταν τους ζητηθεί κάτι από άλλο πρόσωπο ή αν δεν πάρουν αντάλλαγμα). Στο σημείο αυτό προκύπτουν ερωτήματα όπως: «Πώς γίνεται να θέλει ο αυτιστικός τη θεραπεία;» ή «Γιατί να θέλει τη θεραπεία αφού τον ευχαριστούν οι δραστηριότητες που επιλέγει;» Στο πρώτο ερώτημα απαντούν με έμμεσο τρόπο οι έρευνες για τη χρήση νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση ατόμων με διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή. Στα περισσότερα άτομα με αυτισμό αρέσουν οι υπολογιστές και πολλές φορές είναι αρκετά ικανοί να τους χρησιμοποιήσουν. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα μέσω Η/Υ βοηθούν να αποκτηθούν οι γνωστικές ικανότητες με ένα ευχάριστο τρόπο. Η εφευρετικότητα του θεραπευτή μπορεί επίσης να αποβεί ιδιαίτερα χρήσιμη με την μετατροπή αγαπημένων αντικειμένων σε εκπαιδευτικό υλικό (π.χ σε ένα παιδί που αρέσουν οι σβούρες κολλάμε επάνω τους γράμματα της αλφαβήτου).

Η θεραπευτική σχέση αν και δεν έχει μελετηθεί επαρκώς σε σχέση με τον αυτισμό, θεωρούμε ότι αποτελεί ίσως το σημαντικότερο παράγοντα που θα μπορούσε να συμβάλλει στην επιθυμία για θεραπεία. Αυτή δε θα μπορούσε παρά να χαρακτηρίζεται από αποδοχή, αυθεντικότητα και ενσυναίσθηση. Στο δεύτερο ερώτημα η απάντηση αφορά την αυτονόμηση και την ανεξαρτητοποίηση (σε όποιους τομείς αυτή μπορεί να επιτευχθεί) του ατόμου με αυτισμό.

Της Τόνιας Ζαφείρη,
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και ενηλίκων
Ελ. Βενιζέλου 21 (πλησίον μετρό Αγ. Αντωνίου) Περιστέρι
Τηλ:  2107019788
email:  [email protected]