ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, M.Sc. - ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, M.Sc. - ΚΛΙΝΙΚΗ ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ

Ψυχολόγοι - Ψυχοθεραπευτές

Κατηγορίες

Παν. Τσαλδάρη 9 & Πινδάρου 1 (στάση μετρό Αγ. Αντώνιος), ΤΚ: 12134, Περιστέρι

Διεύθυνση

2105780224

Τηλέφωνο

2105780224

Fax

Website

E-mail

Λίγα Λόγια

Κλινική Ψυχολόγος, αριστούχος του Τμήματος Ψυχολογίας και του τριετούς Προγράμματος Μεταπτυχιακής Ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Υποψήφια διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστημίου.
 

Για παραπάνω από μία δεκαετία η Ιωάννα Σωτηροπούλου εργάζεται ιδιωτικά ως Κλινική Ψυχολόγος στο Περιστέρι (αρ. άδειας ασκήσεως επαγγέλματος: 17072/1999), προσφέροντας υπηρεσίες ψυχολογικής αξιολόγησης, ψυχοθεραπείας και ψυχολογικής υποστήριξης σε ενήλικες πάνω σε ευρύ φάσμα θεμάτων και δυσκολιών. Η θεωρητική και κλινική της εκπαίδευση είναι προσανατολισμένη στην ψυχαναλυτική / ψυχοδυναμική προσέγγιση.  Επί σειρά ετών έχει συνεργαστεί με κλινικά και ακαδημαϊκά  πλαίσια, όπως με τη Συμβουλευτική Υπηρεσία Ενηλίκων του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Αθηνών, την Ψυχιατρική Κλινική του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, την  Κινητή Μονάδα της Εταιρείας Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας και άλλες δομές ψυχικής υγείας παρέχοντας υπηρεσίες διάγνωσης και αξιολόγησης, ψυχοθεραπείας,  συμβουλευτικής υποστήριξης, έρευνας και εκπαίδευσης για ενήλικες και εφήβους σε ατομική και ομαδική βάση. Μέχρι και σήμερα έχει πολύπλευρη συνεργασία με το Τμήμα Ψυχολογίας και το Εργαστήριο Ψυχολογικής Συμβουλευτικής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
 

Ψυχολογικές Υπηρεσίες

Η Κλινική Ψυχολογία αποτελεί εκείνο τον κλάδο της εφαρμοσμένης ψυχολογίας που ειδικεύεται στη μελέτη, πρόληψη, αξιολόγηση / διάγνωση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ψυχολογικών δυσκολιών και διαταραχών. Με βάση την εξειδίκευση αυτή, η Ιωάννα Σωτηροπούλου απευθύνεται σε ανθρώπους που επιθυμούν να επεξεργαστούν όψεις της προσωπικότητας και της συμπεριφοράς τους που τους δυσκολεύουν, να αντιμετωπίσουν επώδυνα συμπτώματα, να βελτιώσουν  τον τρόπο που σχετίζονται με τον εαυτό τους και με τους άλλους και να κατακτήσουν μια βαθύτερη αυτογνωσία προκειμένου να ενδυναμωθούν ψυχικά και να διαμορφώσουν θετικότερο και πιο ικανοποιητικό τρόπο ζωής. Στο πλαίσιο αυτό παρέχει αξιολόγηση, ψυχοθεραπευτική αντιμετώπιση και ψυχολογική-συμβουλευτική υποστήριξη σε θέματα που σχετίζονται με:
 

  • Άγχος (αγχώδεις διαταραχές, όπως διαταραχή πανικού, φοβίες, ψυχαναγκαστική διαταραχή, μετατραυματικό στρες, κ.ά.)
  • Κατάθλιψη και άλλες διαταραχές του συναισθήματος
  • Ψυχοσωματικά προβλήματα  (χρόνιες κεφαλαλγίες, μυοσκελετικοί πόνοι, διάφορες δερματικές νόσοι, γαστρεντερικά προβλήματα, κ.ά.)  
  • Διαταραχές διατροφής (ψυχογενής ανορεξία, βουλιμία)
  • Δυσκολίες στις διαπροσωπικές σχέσεις (συζυγικές και ενδοοικογενειακές σχέσεις, σχέση με τον/τη σύντροφο, ευρύτερες σχέσεις με το κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον)
  • Ψυχοσεξουαλικές δυσλειτουργίες
  • Ειδικές καταστάσεις, κρίσιμα γεγονότα και μεταβάσεις ζωής (όπως διαζύγιο/χωρισμός, πένθος, υποδοχή νέου μέλους στην οικογένεια, αποχωρισμός /ανεξαρτητοποίηση νεαρών ενηλίκων, χρόνιο νόσημα μέλους της οικογένειας, ενδοοικογενειακή βία, κ.ά.)
  • Επαναλαμβανόμενες ή χρόνιες δυσκολίες και ματαιώσεις (π.χ. συνεχιζόμενη δυσκολία να δημιουργήσει κανείς σταθερές ερωτικές σχέσεις ή η διαπίστωση ότι μέσα στις σχέσεις του οδηγείται σε παρόμοια αδιέξοδα)
  • Προαγωγή ψυχικής υγείας και αυτοβελτίωση (αυτοεκτίμηση, ψυχική ανθεκτικότητα)

 

Η ψυχολόγος Ιωάννα Σωτηροπούλου ακολουθεί έναν τρόπο κλινικής δουλειάς που είναι προσανατολισμένος στην ψυχοδυναμική σκέψη, σύμφωνα με την οποία κάθε ψυχική δυσφορία (είτε πρόκειται για κάποιο συγκεκριμένο και οξύ πρόβλημα, είτε για κάποια ευρύτερη ή μακρόχρονη δυσκολία) δεν είναι τυχαία, ούτε ανεξήγητη, ούτε βεβαίως οφείλεται απλά σε κάποια ιδιοτροπία ή «ελαττωματικότητα» του ανθρώπου που υποφέρει από αυτήν. Αντίθετα, έχει κάποιο νόημα, κάποια σημασία, υπάρχουν λόγοι που δημιουργήθηκε και που επιμένει. Οι λόγοι αυτοί έχουν να κάνουν με την εξέλιξη και την προσωπική ιστορία ζωής του κάθε ατόμου, συνήθως όμως δεν είναι σαφείς ούτε απόλυτα συνειδητοί, γι΄ αυτό και το άτομο δυσκολεύεται να τους διευκρινίσει και να τους αντιμετωπίσει.
 

Η θεραπευτική παρέμβαση στοχεύει στην κατανόηση, επεξεργασία και αλλαγή των παραγόντων που οδηγούν στην ψυχική δυσφορία, καθώς και στην αντιμετώπιση των παραγόντων που παρεμποδίζουν την επιθυμητή αλλαγή. Στόχος είναι η  αύξηση της αυτογνωσίας και η ενίσχυση των θετικών πόρων της προσωπικότητας που θα επιτρέψει στο άτομο να αναπτύξει έναν συνολικά  λειτουργικότερο τρόπο συναλλαγής με τον εαυτό του, τους άλλους και τις προκλήσεις της καθημερινότητας.
 

Ερευνητικό Έργο και Παρεμβάσεις στην Κοινότητα
 

Τα τρέχοντα ερευνητικά ενδιαφέροντα της Ιωάννας Σωτηροπούλου αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ψυχική προσαρμογή των νέων ενηλίκων-μετεφήβων, στη διεργασία του ψυχολογικού αποχωρισμού και της ανεξαρτητοποίησης από τα γονεϊκά πρόσωπα και στη διαπολιτισμική διάσταση της ψυχικής υγείας. Έχει επίσης ασχοληθεί με τη διαμόρφωση των προγραμμάτων ειδίκευσης στην Κλινική Ψυχολογία στον ελληνικό και ευρωπαϊκό χώρο.  Στα πλαίσια των παραπάνω ενδιαφερόντων και της σταθερής συνεργασίας της με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, έχει εκπονήσει επιστημονικές έρευνες,  έχει πραγματοποιήσει δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά και ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια και έχει εργαστεί σε ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα. Παράλληλα, πραγματοποιεί διαλέξεις και σεμινάρια στα πλαίσια μαθημάτων του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.  
 

Σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς και άλλους φορείς εκπαίδευσης και ψυχικής υγείας στην κοινότητα, έχει πραγματοποιήσει ομιλίες και εργαστήρια για γονείς και επιμορφωτικά σεμινάρια σε καθηγητές σχετικά με την ψυχική προσαρμογή των εφήβων, τις ενδο-οικογενειακές σχέσεις και τα προβλήματα ψυχικής υγείας εκπαιδευτικών και έφηβων μαθητών, ενώ επί σειρά ετών αρθρογράφησε στον τοπικό τύπο πάνω σε ποικίλα θέματα ψυχικής υγείας.


Στην ιστοσελίδα της, στη διεύθυνση http://ioannasotiropoulou.pblogs.gr, μπορείτε να βρείτε πιο αναλυτικές πληροφορίες για την Κλινική Ψυχολογία και την ψυχοθεραπεία, καθώς και γα το κλινικό και ερευνητικό της έργο.

 


Photo Gallery

Ωράριο (μέρες):

Δέχεται κατόπιν ραντεβού

Εξυπηρετεί:

Ίλιον, Αθήνα, Αιγάλεω, Νομός Αττικής, Περιστέρι, Πετρούπολη, Χαϊδάρι

Βρείτε μας και εδώ